Продължава разследването на инцидента с товарния влак в Пирот. Сред основните версии за катастрофата са

...
Продължава разследването на инцидента с товарния влак в Пирот. Сред основните версии за катастрофата са
Коментари Харесай

Извънредното положение в Пирот остава, докато не изтеглят цистерните

Продължава следствието на инцидента с товарния влак в Пирот. Сред главните версии за катастрофата са претоварване и неприятно поддържана инфраструктура. Около 20 тона е количеството амоняк, което е изтекло. Извънредното положение остава, докато цистерните не бъдат изтеглени от мястото на злополуката. 

Повече ще научим от колегата от Euronews Сърбия Лиляна Павлович.

В Пирот остава изключителното състояние и съгласно формалните лица то ще остане до момента в който цистерните не бъдат изтеглени от мястото на случая. Това, което се чака до края на деня или вечерта, е идването на резултатите на Института за публично здраве от Белград, които се чака да потвърдят, че въздухът и водата са чисти. В подобен случай градският щаб за изключителни обстановки ще анулира решението за затваряне на учебните заведения, т.е. учениците ще продължат да вървят на учебно заведение от на следващия ден, а служащите ще могат да се върнат в заводите.

Министерството на околната среда и специалистите на Агенцията за запазване на околната среда са на място през днешния ден и правят нужните измервания на качеството на въздуха и водата, както и че обстановката е под надзор. Потвърдено е, че екип на прокуратурата, също е на мястото са на случая през днешния ден.

Днес в Пирот валя дъжд. Ето за какво разговаряхме с лекарите от Института за публично здраве  и те ни споделиха, че не чакат заплаха, като се има поради, че концентрацията на амоняк към този момент е доста по-ниска, само че че през идващите дни ще наблюдават както въздуха, по този начин и почвата и че единствено ще могат да дефинират какви в действителност са вредите. Питейната вода във водоснабдителните станции в Пирот, Бела Паланка и Ниш може да се употребява както за пиянство, по този начин и за подготвяне на храна. Препоръката на Института за публично здраве е към този момент да не се употребява вода от самостоятелни кладенци. В най-близкото село бяха тествани два кладенеца. 

Разследването продължава и то би трябвало да покаже дали неприятната инфраструктура е причина за този случай или композицията на влака е била претрупана.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР